Soorten Taxaties

Een taxateur taxeert over het algemeen niet enkel huizen en bedrijfspanden, maar doet verschillende soorten taxaties. Er is een taxatie uit te voeren voor veel verschillende soorten objecten. Het kan echter per object verschillen wat het doel van de taxatie is. Er wordt bij Taxatie Delft enkel gefocust op het specialisme, namelijk de taxatie van huizen en bedrijfspanden. Er zijn vele verschillende redenen waarom mensen een taxatie laten uitvoeren. U kunt bijvoorbeeld een taxatie laten uitvoeren wanneer u een hypotheek wilt afsluiten, wanneer u een woning gaat kopen of verkopen of wanneer u een bepaalde waarde aan de Belastingdienst moet doorgeven. Het is los van het doel van de taxatie uiteraard altijd van belang dat de taxatie op een betrouwbare en onafhankelijke manier wordt uitgevoerd. Onderstaand vindt u een opsomming van de over het algemeen meest uitgevoerde taxaties:  

Taxatie voor een hypotheek

Alvorens een bank of andere financiële instelling een hypotheek verstrekt willen zij altijd een erkend taxatiebewijs hebben. Op deze manier kunt u garanderen dat de woning waarvoor u een hypotheek aanvraagt een bepaalde waarde heeft.

Taxatie voor het kopen van een woning

Op het moment dat u een woning koopt wilt u uiteraard nooit teveel betalen. U kunt een taxatie laten uitvoeren om er voor te zorgen dat u een beter beeld krijgt van wat een goede prijs is.

Taxatie voor het verkopen van een woning

Uiteraard wilt u niet voor een spotprijs uw huis verkopen. U kunt een realistische vraagprijs bepalen en zeker weten dat u nooit te weinig geld ontvangt wanneer u de waarde van de woning weet.

Taxatie van nieuwbouw of verbouw vanaf tekening

Wanneer u een nieuwbouwwoning of verbouwing in de planning heeft en u hier een hypotheek voor wilt afsluiten is het ook noodzakelijk om een taxatierapport te hebben.

Taxatie bij het verdelen van bezit

Een taxatierapport kan ook erg handig zijn wanneer bezit moet worden verdeeld. U kunt eventuele conflicten op deze manier voorkomen.

Taxatie voor fiscale doeleinden

U moet altijd een bepaald percentage belasting betalen op het moment dat u bezit wilt overdragen. Het is verstandig om een taxatie aan te vragen om er zeker van te zijn dat u niet teveel of  te weinig aan de fiscus betaald.

Taxatie voor het bepalen van de herbouwwaarde(art. 275 WvK)

Bij het afsluiten van een opstalverzekering is deze taxatie vaak noodzakelijk.

Taxatie in verband met de WOZ-waarde (Wet op de Onroerende Zaken)

U hebt de mogelijkheid om in beroep te gaan op het moment dat u het niet eens bent met de huidige WOZ waarde van uw woning en u in het bezit bent van een erkend taxatierapport. De belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de heffing van onroerende zaakbelasting, het eigenwoningforfait, de vermogensbelasting en de waterschapsbelasting.

Meer weten over de verschillende soorten taxaties? Neem dan gerust contact met ons op.

Vragen? Neem contact op!

    Naam:*
    Email:*
    Telefoonnummer:*
    Toevoegingen of opmerkingen:*